Så många livsöden, det finns i Bibeln

Så många människor, så många livsöden, det finns i Bibeln. Några får en hel bok uppkallad efter sig, t ex

Ester och Job, någon nämns vid namn i en mening och en kvinna, säger Jesus kommer vi tala om i alla tider men vi får inte veta hennes namn (Matt 26:6-13), kanske heter hon Maria som Johannes skriver. Många människor står i släktkrönikor som jag ofta hoppar över, men så helt plötsligt finns det ändå ett spännande namn som har sin historia, Uria som blir ställd i första krigsledet för att kung David vill ha ännu en kvinna och Rut som är den trogna invandraren (Matt 1:1-17). Det finns många människor i Bibeln som stör och berör.

Jag blir så otroligt fascinerad av författare som Ylva Eggehorn och Charlotte Frycklund som skriver personporträtt om människor i Bibeln utifrån de få ord som nämns, som kan måla upp en större bild ge mer djup hur det skulle kunna vara. Ylva Eggehorn har bland annat skrivit Kryddad olja: kvinnor i BIbeln och Där Lejonen bor: Män och manlighet i Bibeln och Charlotte Frycklund Bibelns kvinnor: 101 möten med kända och okända systrar. Jag rekommenderar dessa böcker och liknande, de har hjälpt mig att förstå mer kring livet. Både mitt eget liv och deras och fördjupar mötet med Gud.

Bibelns stora huvudperson är alltid Jesus Kristus. Allt syftar till honom i Gamla Testamentet, ger historien att vi är älskade, önskade och att Gud vill ha relation med oss, att Jesus kommer, är Gud med oss, visar på Guds kärlek och Guds rike, dör och uppstår, ger oss den heliga Anden, gemenskapen, församlingen och leder oss in i en framtid tillsammans. Men du är också en huvudperson i Bibeln, din respons, ditt svar när du läser.

I Joh 6:68 svarar Simon Petrus: Herre till vem skulle vi gå? Och jag suckar ofta med i de orden, jaa Herre, till vem förutom dig skulle jag gå? Vem skulle orka höra mitt nötande, ältande, vem fyller på min tomhet förutom du, vem orkar hålla ut och visa sin kärlek och närvaro när jag

hela tiden springer och irrar…

Den heliga Anden för dig in i berättelsen, för dig in i sammanhanget där du också är en lärjunge som får svara ja, som får förlåtelse, som har ett uppdrag, som får berätta om den tomma graven, föra vidare det du själv ha tagit emot, som får växa i kärlek, tillit. Bibeln är ett levande ord, som så många säger idag ’ett levande dokument’ där händelser och hälsningar där och då kan få bli ord till dig här och nu.

Med önskan om Guds välsignelse och
frid, över dig och genom dig.

 

Jessica Elnefred, Pastor